Beste bezoeker,

Bedankt voor je interesse. Helaas moet ik je meedelen dat ik heb besloten mijn praktijk te sluiten.

Voor relatietherapie verwijs ik je/jullie graag door naar Petra van Bodegraven te Veenendaal.

Een vriendelijke groet,

Aart Goedegebuur

Relatiecoaching

 • 1
  Waarom relatiecoaching?

  Goeie vraag! Laat me je wat situaties beschrijven om erachter te komen of ik je een antwoord kan geven op deze vraag.

 • 2
  Visie & methodiek

  Visie, methodieken, theorieën, persoonlijke ervaringen… Ik zal je beknopt vertellen hoe dit samenkomt in mijn werkwijze.

 • 3
  Wat kun je verwachten

  Nu even praktisch. In korte punten leg ik je uit hoe zo’n traject er in grote lijnen uit ziet.

Waarom relatiecoaching?

In welke van onderstaande situaties kun jij je herkennen?

Hoog oplopende ruzies of juist pijnlijke stiltes. Misschien blijf je proberen om uit te leggen wat jij voelt en bedoelt, maar ervaar je enkel onbegrip en heb je het gevoel niet gezien of gehoord te worden. Je begint langzaamaan te geloven dat het nooit anders gaat worden. De zoektocht naar acceptatie en jezelf staande houden ondanks de omstandigheden is al gestart, of je bent juist bezig met bedenken hoe je uit deze situatie en relatie kunt wegvluchten.

Of het kan ook dat je bovenstaande wel heel heftig vindt klinken en je bent eigenlijk best oké met je relatie. Zo nu en dan zijn er eens wat terugkerende strubbelingen waar jullie doorheen moeten, maar de liefde voor elkaar staat nog altijd centraal. Geen reden voor extreme paniek dus.

Wie weet sta je er zelfs zo in dat er niets stuk kan aan jullie relatie. Jullie vieren de liefde en voor je gevoel is er niets waarvan je denkt dat het eens goed onder de loep genomen moet worden.

Bij de eerste twee geschetste situaties kun je jezelf misschien voorstellen dat het een goed idee kan zijn om een relatiecoach op te zoeken. Het kan alleen ook zo zijn dat mensen nog steeds het gevoel hebben dat ze het zelf moeten doen. Voor deze groep mensen samen met degenen de zich herkennen in de laatste geschetste situatie geldt de volgende uitdaging.

Uitdaging

Ik daag je uit eens na te denken over het volgende. In enige regelmaat is ieder bezig met:

 • Eten en drinken om energie op te doen
 • De auto langsbrengen bij een garage voor een APK voor de veiligheid
 • Het huis weer eens goed een onderhoudsbeurt te geven om het woongemak te bevorderen
 • Je kleding te wassen om lekker te ruiken en schone kleding te dragen
 • De planten water geven zodat ze blijven leven
 • Langs de tandarts te gaan voor het vullen van een gaatje of simpelweg een controle

Hiermee wil ik zeggen dat we alles wat ons lief is of goed voor ons is, proberen te onderhouden. Waarom laten we dat dan ook niet gelden voor jezelf, je partner en jullie samen als stel?

Vroegere ervaringen

Het kan zijn dat je de uitdaging aangaan spannend vindt door wat je hebt meegemaakt in je relatie of in het verleden.

Misschien heb jij in je opvoeding of in een eerdere relatie wel ervaringen opgedaan waardoor jij moeite hebt met je emoties opzoeken en/of verwoorden. Je probeert jezelf helemaal aan de ander te geven, maar blokkeert soms omdat jij je op één of andere manier toch niet geheel veilig voelt. Dit kan aan je partner liggen, maar het kan ook dat hij/zij er helemaal niets aan kan doen omdat het met iets uit het verleden te maken heeft. Daar kun jij je dan ook nog eens enorm schuldig door gaan voelen.

Ik heb nergens last van

Wie weet heeft jouw partner bedacht om eens met iemand te gaan praten over jullie relatie. Hier ben jij niet enthousiast over, want jij hebt voor je gevoel geen problemen met hoe het nu gaat. Of je hebt het idee dat de problemen ontstaan door waar jouw partner mee zit.

In het coachingstraject gaat het er niet om wie van jullie twee de probleemhouder is en misschien in zijn/haar eentje hulp moet krijgen. Het gaat er om dat beide partners gaan kijken naar hun eigen kernemoties en leren hoe om te gaan met die van zichzelf en die van de ander. En zelfs als jij niet het idee hebt dat je nergens last van hebt, gaat het om hoe jullie samen sterker in het leven kunnen staan als stel.

Laten we beginnen

Zijn jullie er klaar voor om je emotioneel te laten bereiken door de ander, je aan elkaar open te stellen, elkaar in zijn/haar waarde te laten, dichter bij elkaar te komen en te investeren in het onderhoud van jullie relatie?

Vul dan het contactformulier in of neem telefonisch contact met mij op zodat jullie die investering in jezelf en elkaar aan kunnen gaan!

Visie & methodiek

Visie

In het aangaan van een liefdesrelatie staan er twee individuen centraal die een stel vormen. Bewust kies ik ervoor om een stel ook los als twee individuen te zien. Dit omdat ik ooit de volgende quote voorbij zag komen:

“We zien dezelfde feiten, maar omdat we met andere verwachtingen kijken zien we een ander probleem.”

We zien dus dingen niet zoals ze zijn, maar zoals wij zijn. Daarin ligt dus ook het bewijs van het bestaan van meerdere waarheden. De vraag is hierin volgens mij niet of je als partners elkaar wil verstaan, maar hoe je dat kan doen zonder je te laten beperken door je eigen angsten voor de waarheid van de ander of de trots om jouw gevoel van gelijk hebben niet te willen delen.

Emotionally Focused Therapy (EFT)

De coaching die ik bied is gebaseerd op de EFT van Sue Johnson. Dit is een methodiek die ons helpt om samen op zoek te gaan naar een voor jullie hechte(re) en veilige relatie. Samengevat is de coaching er niet direct op gericht hoe om te gaan in een relatie met geld, (schoon)familie, opvoeding, seksualiteit en dergelijken. Het uitgangspunt is dat jullie geholpen worden met het komen tot een dieper begrip van jezelf en je partner en van wat er gebeurt tussen jullie als er problemen ontstaan.

Het afstemmen en overbrengen van de ontdekte diepere emoties gaat geoefend worden zodat het uitnodigt tot positieve reacties van je partner.

Bronnen

Naast de boeken van Sue Johnson over de EFT zijn er nog veel boeken die zinnige invalshoeken op de liefde beschrijven. Als christen weet ik dat veel van deze invalshoeken al eeuwen geleden beschreven zijn in de Bijbel. Natuurlijk zijn er hedendaagse toelichtingen en kanttekeningen bij geschreven, maar de basisprincipes gelden ook vandaag de dag. Nu is het niet zo dat ik het christelijk geloof in mijn coaching laat terugkomen als een evangelisatie. Het is voor mij een onderbouwing van waarom de methodiek werkt zoals hij werkt.

Naast het voeren van gesprekken ben ik volop bezig mij verder te verdiepen in de verschillende methodieken en theorieën. Ik geloof erin dat stil blijven staan niet altijd achteruitgaan is. Het kan juist enorm verrijkend zijn om even stil te staan en op te nemen wat er allemaal voorbij komt. Hierin kritisch kijken naar welke visie en opvattingen er gevormd zijn en hoe deze misschien hervormd moet worden, staat centraal.

Wat kun je verwachten?

De onderstaande stappen vatten de structuur van een traject samen. Dit om een impressie te geven. Het traject wordt natuurlijk op maat en passend bij jou/jullie vormgegeven.

 • 1

  In het eerste gesprek gaan we kennismaken en gaan we samen het startpunt en de koers bepalen.

 • 2

  Tijdens de kennismaking vullen we gezamenlijk al wat gegevens in, maar voor de volledigheid krijgen jullie daarna nog wat formulieren en informatie opgestuurd.

 • 3

  Daarna volgen de gesprekken waarin we samen gaan ontdekken wat er speelt en hoe we met elkaar stappen kunnen zetten in de richting waar jullie naar toe willen.

 • 4

  Nadat het gevoel bij beide partners heerst dat er een stevige basis is gelegd om zelf aan de slag te gaan thuis, bouwen we de gesprekken af om alles in de praktijk te brengen.

 • 5

  Wanneer dit praktiseren goed verloopt, ronden we het traject af.

 • 6

  Het advies is om in ieder geval de eerste twee jaar na het afronden van het traject, een jaarlijkse terugkom afspraak te plannen.

Tijdens en na het traject ben en blijf ik altijd bereikbaar als dat nodig is.

Zijn jullie er klaar voor om..

 • ..je emotioneel te laten bereiken door jouw partner?
 • ..je aan elkaar open te stellen?
 • ..elkaar in zijn/haar waarde te laten?
 • ..dichter bij elkaar te komen?
 • ..te investeren in het onderhoud van jullie relatie?

Neem dan contact met mij op zodat jullie die investering in jezelf en elkaar aan kunnen gaan!


06 30218935
   

Sint Hubertus 81
6713 JP Ede
Route